Post Kleine Ondernemersregeling

Boekhouder... Die KOR, is dat nu handig?

De voor- en nadelen van de KOR

Voordat je de KOR aanvraagt…

De Belastingdienst heeft veel reclame gemaakt voor de nieuwe KOR (Kleine Ondernemersregeling). Kort samengevat komt het er op neer dat als je een ondernemer bent met een omzet van minder dan € 20.000 je geen btw hoeft te betalen.

Dat klinkt natuurlijk goed. Maar in de praktijk is het niet altijd even handig. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

Je mag geen voorbelasting aftrekken:

Geen btw betalen betekent ook dat je op je inkopen geen btw mag aftrekken. Het verschil in je winst is dus minder dan je in eerste instantie verwacht, wat je inkopen worden duurder.

Lever je aan zakelijke klanten:

Je wordt al snel een stuk duurder voor zakelijke klanten. Je klanten kunnen nu geen btw aftrekken.

Je moet wel btw betalen over ‘verlegde diensten’:

Bijna alle bedrijven werken met Google en Facebook. Dit zijn diensten die aan jou worden gefactureerd met ‘verlegde btw’. Oftewel, je moet de btw in Nederland zelf aangeven.. Dit betekent dat je hiervoor alsnog BTW aangifte moet doen. En nee, ook dit hebben ze niet leuker kunnen maken.

Kom je over de € 20.000 heen?

Gedurende het jaar kun je over de € 20.000 heen gaan. Vanaf het moment dat een factuur door deze grens heen gaat, moet je btw over deze factuur gaan rekenen. Terwijl de btw van de goederen die je hiervoor hebt ingekocht niet verrekenbaar is.

En zo zijn er nog wat regeltjes. Dus wanneer is de KOR wel aantrekkelijk? In het algemeen is de KOR aantrekkelijk wanneer je:

  • Zeker weet niet meer dan € 20.000 omzet te gaan halen dit jaar.
  • Je alleen levert aan particulieren.
  • Je weinig inkopen hebt.
  • Je geen ‘btw-verlegde’ diensten levert of inkoopt.

De KOR stelt je wel vrij van btw-aangiften, maar niet van de administratieplicht. Je boekhouding moet dus nog steeds goed op orde zijn. De boekhouders van de BoekhoudBaas zijn volledig op de hoogte van de voor- en nadelen van de KOR. We helpen je dan ook graag de juiste keuze te maken.

De BoekhoudBaas werkt met de boekhoudsoftware van Jortt. Deze geeft je realtime inzicht in je omzet voor dit jaar. Zo zie je direct of je nog onder de grens zit van € 20.000. Daarbij voldoe je ook aan de administratieplicht van de Belastingdienst.